Riskutbildning MC

Riskutbildning MC

Bokning del 1 Tänk på att vara ute i god tid då dessa kurser bokas snabbt vid högsäsong. Vid bokning får Du en bekräftelse med betalningsinformation och kursinformation, betalning skall vara oss tillhanda senast en vecka innan kursdatum och då är bokningen bindande. Vid senare bokning än en vecka innan görs betalning enligt överenskommelse. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kurs med för få deltagare.
 
Bokning gör du via mail, ange namn samt fullständigt personnummer. Vi behöver också ett telefonnummer vi kan nå Dig på snabbt om t ex önskat datum skulle vara fullbokat. Självklart kan du också boka i vår reception eller per telefon. Till kursen måste samtliga deltagare ha med sig svensk legitimation, pass eller körkort.
 
Riskutbildning del 1 även kallad Riskettan MC är en teoretisk del som lyfter fram risker som är speciella för motorcyklister och ger teoretisk kunskap om beteenden som är riskfyllda. Utbildningen ger dig kunskap och insikt om problemen med alkohol, andra droger och trötthet i samband med körning och en rad andra säkerhetsfrågor. I del 1 ingår även utbildning om till exempel olika typer av skyddsutrustning, däck, bromsar, olika väglag med mera. Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli av riskerna, vad som ökar dem och hur de kan undvikas. Kursen är på tre timmar plus raster. Vid kursen måste Du ha med Dig svensk legitimation, pass eller körkort. 
 
Bokning del 2 Riskutbildning del 2 är mer praktiskt inriktad. Den gör dig medveten om riskerna med motorcykelkörning, om vanliga olyckssituationer och farliga beteenden. Du får prova på att köra i olika situationer och hastigheter och upptäcka både dina egna och motorcykelns begränsningar. Genom utbildningen får du uppleva hur olycksrisken har samband med hastigheten och förarbeteende. Det ger dig kunskap om vanliga olyckssituationer och insikt i möjligheterna att undvika riskerna samt hastighetens och skyddsutrustningens betydelse vid trafikolyckor.
 
Syftet är att du ska lära dig hur du undviker att hamna i svåra situationer och att du ska förstå hur till exempel hastigheten påverkar dina möjligheter att klara svårigheter. Du ska vara i slutskedet av din förarutbildning när du gör del 2. Det beror på att det ställs höga krav när det gäller bland annat bedömning, värdering och förståelse av olika trafiksituationer. Dessutom måste du kunna manövrera motorcykeln på ett säkert sätt.
 
Riskutbildning del 2 bokar du hos oss. Vi anordnar Risk 2 utbildning på fasta tider både för dig som övningskör privat eller på trafikskola. För dig som övningskört privat krävs en testlektion innan du genomför din risk 2 utbildning, kontakta oss för mer information. Tänk på att den skall göras så sent som möjligt i din körutbildning! 
 
Undantag från kravet på att göra riskutbildning för motorcykel Du har ett giltigt körkort med behörighet A1 och har tidigare genomgått den nya riskutbildningen för motorcykel (Riskutbildning för behörighet B kan inte tillgodoräknas): Du behöver inte genomgå en ny riskutbildning för att få avlägga körprov för behörighet A. Du har giltigt körkort med behörighet A, begränsad effekt: Du behöver inte genomgå riskutbildning för att få avlägga körprov för behörighet A, obegränsad effekt. Du har ett giltigt körkort med behörighet A, som förvärvats före den 1 juli 1996 och har villkor för lätt motorcykel (kod 79, högst 125 cm3).
 
Observera att detta inte är samma sak som körkort med behörighet A1. Du behöver inte genomgå riskutbildning för att få avlägga körprov för behörighet A som upphäver villkoret. Du ska göra prov för att upphäva villkor för automatväxlat fordon: Du behöver inte genomgå riskutbildning. Du har ett giltigt körkort och har förelagts att komma in med bevis om godkänt förarprov för fortsatt körkortsinnehav: Du behöver inte genomgå riskutbildning

Kursdatum Riskutbildning del 1, 2019

April:
Torsdag 18/4 14:25 - 17:55

Maj:
Tisdag 14/5 14:25 - 17:55

Juni:
Tisdag 11/6 14:25 - 17:55

Juli:
Tisdag 9/7 14:25 - 17:55

Boka din kurs här!

OBS! Bokning av Riskutbildning del 2 sker i samråd med din trafiklärare!